Follow:
Baby

Tips voor het vliegen met een baby

Veerle was ruim 3 maanden oud, toen we haar meenamen in het vliegtuig. We hadden een vakantie geboekt naar Kreta, bijna aan het einde van mijn verlofperiode. We gingen samen met familie, om een week lang all inclusive te genieten van onze vakantie. Natuurlijk was Veerle heel klein toen we voor het eerst gingen vliegen, maar ik ben blij dat we het hebben gedaan. Het ging ontzettend goed! Bovendien ben ik van mening dat als je er vroeg mee begint, ze niet beter weten. Maar is het echt wel praktisch om te vliegen met zo’n kleine baby? Hoe maak je het flesje klaar achter de douane? En hoe ging het verschonen van een poepluier in het vliegtuig?

Niet gratis
Ik dacht altijd dat baby’s tot 2 jaar gratis mee mochten vliegen, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Ik weet niet meer precies wat we voor Veerle hebben betaald, maar ik geloof dat dit 10 tot 15% van de prijs van mijn ticket was. Niet duur dus, maar ook niet compleet gratis.

Bagage
Met een baby heb je echt veel meer spullen nodig dan wanneer je met z’n tweeën op vakantie gaat. Wat we precies meenamen voor Veerle wil ik nog wel in een ander blogje uitlichten, maar geloof voor nu maar dat het veel was. Daarbij hadden we een maxi-cosi en een kinderwagen mee. Thuis had ik al gezocht hoe het zat met de bagage voor een baby. Elke vliegtuigmaatschappij heeft daar andere regels voor. Bij de ene maatschappij mag je voor je baby wel ruimbagage meenemen, bij de andere maatschappij niet. Bij de ene maatschappij mag je een maxi-cosi en een kinderwagen mee, bij de andere maatschappij moet je hier een keuze in maken. Wij vlogen met Niki airlines vanaf Dusseldorf en daarbij hadden we voor Veerle 1 stuk handbagage, mochten we een maxi-cosi meenemen en de kinderwagen. Heel luxe dus! Als je moet kiezen, zou ik je adviseren om een kinderwagen mee te nemen en een maxi-cosi te huren bij de auto. Dat is vaak wel mogelijk. Of vraag vooraf even na wat het kost om een maxi-cosi extra in te checken.

Baby handbagage
Ik had zelf een rugzakje (zo’n tasje wat je vroeger vast ook voor je gymspullen gebruikte) waar ik alle noodzakelijke babyspullen in heb gedaan. Dit tasje had ik overal bij me. Bij de gate, maar ook in het vliegtuig. Ik had het onder mijn stoel in het vliegtuig gelegd, zodat ik er ten alle tijden bij kon. Hierin zaten schone luiers, billendoekjes, een schoon rompertje, een flesje, melkpoeder, een flesje water, speelgoed, een spuugdoekje en een jasje voor Veerle. Op deze manier kon ik haar overal een flesje of een schone luier geven.

Kinderwagen
Mijn grootste nachtmerrie was dat mijn mooie Joolz kinderwagen helemaal beschadigd zou zijn wanneer het op de bagageband zou liggen. Dat zou mij niet gebeuren! Er zijn tegenwoordig speciale reiszakken voor de kinderwagen te koop, maar zelfs dat durfde ik niet aan. Via Marktplaats ben ik op zoek gegaan naar een tweedehands kinderwagen. Voor 50 euro kochten wij een kinderwagen en maxi-cosi samen. Echt een koopje! Ik ben super blij dat wij dit hebben gedaan. Ik heb mij geen zorgen hoeven maken over hoe de kinderwagen eruit zag toen het de bagageband op werd gegooid en ook op vakantie zelf heb ik er alles mee kunnen doen zonder mij er druk over te hoeven maken. Ik raad dit iedereen aan, het was echt ideaal!
Wij mochten de kinderwagen meenemen tot aan het vliegtuig en de maxi-cosi hebben we ingecheckt.

Flesje klaarmaken
Veerle kreeg toen al volledige flesvoeding. Het leek mij super onhandig, omdat je geen water mee mag nemen door de gate. Nu zijn er wel wat uitzonderingen voor babyvoeding, maar tegenwoordig maakt volgens mij niemand meer babyvoeding voor de tijd aan. En water is overal wel te koop. Na de douane kochten we een flesje water, wat buiten de koeling had gestaan. Ik maakte hier het flesje mee klaar en gelukkig dronk Veerle dat gewoon op. Kamertemperatuur is prima voor een baby, maar je moet ook geluk hebben dat je baby dat wil drinken. Ik had anders ook een lege thermosfles bij me, die ik wilde vullen met gekookt water (bij een restaurantje). Desnoods had ik er een paar euro voor betaald. Dan had ik dit kunnen mengen met koud water en zo haar flesje kunnen klaarmaken. Maar dat was in ons geval dus niet nodig.
Verder had ik de poeders voor de flesmelk in poedercontainers gedaan, maar ik wist niet of dat wel mocht. Gelukkig bleek dat dit geen probleem was, niemand die er iets over heeft gezegd of gevraagd. Blijkbaar kan hun apparaat wel scannen dat het babymelkpoeder is en geen ander soort poeder;)

Draagzak
We konden net voor het instappen de kinderwagen af geven. Veerle kon dus heel lang blijven liggen. Ik heb geen idee of dat bij elke vliegtuigmaatschappij zo gaat, maar in elk geval raad ik het ook aan om een draagzak in je handbagage te doen. Toen we naar het vliegtuig liepen, kon de kinderwagen mee tot onder het vliegtuig. Na de landing moesten we in een busje en daarna moesten we wachten bij de bagageband tot de kinderwagen er was. De terugreis moesten we ook eerst met een busje, voordat we in het vliegtuig konden. Ik droeg Veerle toen in de draagzak en dat was echt ideaal. Gelukkig kon de kinderwagen een heel eind komen, maar voor de momenten dat we die niet bij ons hadden, hebben we gebruik gemaakt van de draagzak. Zeker omdat Veerle nog zo klein was, was dit een hele fijne manier van verplaatsen.

Vliegreis
De vliegreis zelf ging erg goed. Veerle leek nergens last van te hebben, ze had niet eens door wat er aan de hand was. De heenreis waren er legen stoelen in het vliegtuig, waardoor ze zelfs op de stoel naast ons heeft kunnen slapen. De terugreis was het vliegtuig vol, maar toen heeft ze bij mij op schoot geslapen. Ik denk dat het juist heel handig was dat ze nog zo jong was, want ze sliep nog veel. Als dekentje hebben we onze eigen truien gebruikt. Ik had het speentje wel bij de hand, want dat schijnt goed te zijn tijden het stijgen en dalen. Veerle heeft echt geen kik gegeven en ze heeft ook niet gehuild. De vlucht ging dus super goed. Ik had ook wat babyspeelgoed meegenomen, zodat ze even kon spelen in het vliegtuig. Onze vlucht duurde ongeveer 3 uur.

Poepluier verschonen
In het vliegtuig heb ik ook haar poepluier verschoond. Ik had geen idee of de voorzieningen er waren, maar boven elk toilet zit blijkbaar een inklaptafel. Nooit gezien, maar ook nog niet eerder nodig gehad. De stewardessen helpen je goed en klappen alvast het tafeltje voor je uit als je eraan komt lopen met je baby. Het is een beetje een krap hokje, maar aan de andere kant is de kans daardoor ook klein dat je baby verschuift. Ik kon rustig de luier verschonen en daarna mijn handen wassen, want ik stond toch zelf voor de tafel en ze kon geen kant op.

Ik heb het vliegen met onze baby dus als heel positief ervaren. Natuurlijk is het ook afhankelijk van hoe je baby is, dat was voor ons ook afwachten. We hadden daarom last-minute geboekt. Het is allemaal heel goed verlopen en ik zou het zo weer doen!

Share:
Previous Post Next Post

Dit vind je denk ik ook leuk:

2 Reacties

 • Reply Maud - Maudgeniet.nl

  Heel leuk om te lezen. Toen ons dochtertje 10 weken oud was, zijn wij ook ‘gewoon’ met haar gaan vliegen. Ik heb dit ook als heel positief ervaren! Juist omdat ze nog veel slapen is het allemaal nog redelijk ‘makkelijk’.
  Vliegen met een peuter van bijna 2 vond ik een stuk ‘heftiger’, hihi.

  19/07/2017 at 12:50
 • Reply Roxanne

  Wij gaan binnenkort ook vliegen met Benthe, ze is dan 4,5 maand oud. Ik vind het toch wel spannend hoor 😉 Wat mag/moet allemaal mee. Hoe zal het gaan. Enzovoorts. Nu is Benthe meestal vrij gemakkelijk en lief, maar toch 😉

  13/08/2017 at 15:55
 • Laat een reactie achter